В Португалия заловиха 8 тона кокаин, скрит в пратки с банани от Колумбия

 Наркотикът бил скрит в трюмовете на три товарни кораба, които били хвърлили котва в Сетубал, пристанище на около 50 км южно от Лисабон, посочиха органите на реда. Плавателните съдове извършвали редовни презокеански курсове, а кокаинът бил предназначен за няколко европейски страни.

 

Изземването на наркотика е станало през последните седмици, заяви полицията, без да уточнява определена дата. Въпреки че конфискуването на големи пратки кокаин не е нещо необичайно за Португалия и Европа като цяло, полицията определи тази пратка като най-голямата, залавяна някога от португалските власти. Стойността на иззетия наркотик се оценява на над 300 милиона евро по цени на улицата.

 

От началото на годината португалската полиция е заловила малко над 12 тона кокаин, което е с почти 23 процента повече в сравнение с цялото иззето количество за миналата година. Операцията е организирана съвместно с Европол и други европейски полицейски служби.

 

Полицията в Северна Португалия съобщи, че в сътрудничество с испанската е разбила престъпна мрежа, която прави мощни моторни лодки за испанските престъпни групи. Те са използвани за пренос на наркотици, обикновено хашиш, от Мароко към Испания и Португалия.

 

Преди четири години испанските власти забраниха този тип лодки като мярка за пресичане на наркотрафика. Португалската полиция е иззела 21 моторни лодки, намиращи се на различен конструктивен етап, а испанската е извършила 72 ареста в Испания, се казва в съобщението.