Земетресението в Афганистан: Клиника разполага едва с 5 легла при 500 ранени

”От 500 пациенти, които са дошли в клиниката от сутринта, 200 са починали” - това е грубата оценка на Мухамад Гюл, член на персонала в малка клиника в Гиан, в източен Афганистан. Съоръжението разполага само с пет легла, но земетресението във вторник остави дори тези оскъдни ресурси неизползваеми.

„Всички стаи на клиниката са унищожени“, каза Гюл пред BBC.

 

Той обясни, че хеликоптер е превозил шепа пациенти от отдалечения квартал в провинция Пактика до градовете за лечение, а двама лекари са управлявали импровизирана клиника на открито, за да се опитат да лекуват хора, които няма къде другаде да отидат.


Генераторът, захранващ енергия, има само ограничен запас от гориво, а обещаната от други провинции помощ тепърва ще се материализира.

 

Междувременно ранени продължават да пристигат.


"Има десетки хора, които се нуждаят от незабавна медицинска помощ. Не мисля, че ще оцелеят през нощта", добави Гюл.

 

"Талибаните не са в състояние да се справят с това бедствие. Няма изградена система. И не можем да се надяваме на международна помощ. Светът е забравил Афганистан", коментира доброволец, пожелал анонимност, пред BBC.

 

Дори преди превземането на талибаните, службите за спешна помощ на страната в по-големите градове имаха ограничен капацитет за реагиране на природни бедствия. Имаха малко самолети и хеликоптери. Според медицинските власти на Пактика в региона има остър недостиг на болкоуспокояващи и антибиотици.