Андрей Янкулов: Късането на ризи и заявяването на изначална несъвместимост няма да ни доведе доникъде

Автентичната гражданска градска подкрепа безспорно е незаобиколим фактор в обществено-политическия живот, но с нея не се печелят избори, няма да се печелят и занапред.

Това са непроменените реалности, които трябва да се отчитат и да не се драматизира излишно, че е паднало едва ли не първото правителство, изразител именно на тази обществена енергия.


Истината е, че правителството никога не е било нейно. Управлението беше сложна спойка от различни части, която можеше съвсем спокойно да се разпадне още когато различните му части трябваше да се позиционират спрямо войната в Украйна. Тогава оцеля, но пък се разпадна на теста с позиционирането спрямо част от корупционните схеми от близкото минало.


Формулата на управлението беше може би най-доброто възможно решение за дадения момент, когато се направи. Нямаше как да бъде дълготрайна, едва ли дълготрайна ще бъде и следващата, каквато и когато и да бъде тя.


Политическата нестабилност е предпоставена от обществената реалност. Нищо драматично няма, дори и това, че тази реалност изисква и ще изисква много компромиси, но затова и политиката не е за всеки.


Късането на ризи и заявяването на изначална несъвместимост между хората от различните групи и вътре, и вън от парламента, няма да ни доведе доникъде.

 

Бившият прокурор, сега експерт в АКФ Андрей Янкулов, Фейсбук