Австрия ще подкрепи кандидатурата за ЕС за Босна и Херцеговина

Според австрийския канцлер Карл Нехамер Босна и Херцеговина трябва да получи подобно третиране като Украйна и Молдова за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС, преди да са били изпълнени предпоставките.

Австрия исторически се смята за силен съюзник на Западните Балкани, повечето от които са кандидати за членство в ЕС, въпреки че напредъкът им по присъединяване до голяма степен е в застой. Босна и Херцеговина е една от последните две държави в региона от шест държави, които все още не са получили статут на кандидатка за членство в ЕС.

 

Кандидатският статут на Украйна ще бъде предоставен преди изпълнението на критериите на ЕС, но това „трябва да важи и за други страни кандидатки от Западните Балкани, като Босна и Херцеговина“, каза Нехамер, обяснявайки позицията на Австрия пред парламентарната комисия на ЕС в сряда.

 

Има нужда и от „ясни сигнали“ за Северна Македония и Албания. Поради историческото си минало и голямата диаспора Австрия носи специална отговорност за региона, заяви той пред депутатите.

 

Министърът на Европа, консерваторката Каролин Едстадлер, подкрепи изявленията му. „Неразбираемо е на Босна и Херцеговина да бъде отказан статут на страна кандидатка“, подчерта тя.

 

Австрия формира тристранен блок заедно с Хърватия и Словения по въпроса за Босна и Херцеговина преди срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък (23 юни).