Украински удар по Змийския остров: Русия беше лишена от очи и уши

„Днес с помощта на тази атака ние всъщност лишихме Черноморския флот на Руската федерация от възможността да контролира акваторията, където минават основните търговски пътища за международно корабоплаване. Това означава островът на змията. А също и да контролира акваторията в непосредствена близост до нашето крайбрежие. Това беше важното за тази атака", каза той.


Според експерта Черноморският флот на Руската федерация „днес е лишен от очи и уши“.


„И сега се оказва, че във вероятната зона на унищожаване на комплекс „Харпун“, който е на 300 км от нашето крайбрежие, Черноморският флот няма предимство“, подчерта Жданов.


"Единственият вариант за десантиране на войски на нашия бряг е приближаването с големи и малки десантни кораби. Днес Руската федерация вече няма такава възможност", каза той.


На 21 юни стана известно, че въоръжените сили на Украйна са извършили ракетна атака срещу позициите на руските нашественици на остров Змейни в Черно море.

 

"С помощта на различни сили и средства за унищожение беше нанесена концентрирана атака срещу Змийския остров, при която това, което руснаците гордо наричаха островен гарнизон, има значителни загуби. Военната операция продължава и се нуждае от информационно мълчание до приключването й", съобщи оперативното командване. „Пивден“.


По време на атаката въоръжените сили на Украйна удариха системата за противовъздушна отбрана Pantsir S1, радарна станция и вражески превозни средства. Появи се и сателитна снимка с последствията от удар по позициите на нашествениците.