Украйна спечели „Евровизия“ 2022

Украйна спечели 66-тото издание на песенния конкурс „Евровизия“, който се проведе в събота вечер в Торино, Италия. С приливна вълна на подкрепа от европейската общественост (631 точки) „Стефания“ на „Оркестър Калуш“ завърши на първо място.

„Моля, помогнете на Украйна, Мариупол. Помогнете на „Азовстал“ веднага“, призова вокалистът Олех Псюк от предната част на сцената след изпълнението на групата. Във видеообръщение, публикувано преди събитието, украинският президент Володомир Зеленски каза, че вярва, че „Оркестър Калуш" ще спечели: „Европа, гласувайте за „Оркестър Калуш" Нека подкрепим нашите сънародници! Да подкрепим Украйна!”.

 
Песента-победител, която смесва рап с елементи от украинската народна музика, първоначално е написана в чест на майките на членовете от групата. Впоследствие тя е посветена на всички украински майки, тъй като думите от песента „Винаги ще намеря пътя си у дома дори ако всички пътища са унищожени“, придобиват нов смисъл.

 

Шестимата мъже от „Оркестър Калуш"  трябваше да получат специални разрешения, за да напуснат Украйна и да пътуват до Италия по време на войната.

 

Това е третият път, когато Украйна печели „Евровизия“ - последният път беше само преди шест годиним, където Джамала зае челното място с песента си „1944".

 

Украйна беше безспорният фаворит на букмейкърите за победата на „Евровизия“ 2022. Второ и трето място заемат Великобритания и Испания.