Столична община: Не са верни твърденията, че е купуван 2 пъти по-скъп газ за „Столичен автотранспорт”

Столична община отхвърли твърденията, че купува газ за автотранспорт на 2 пъти по-висока цена, които отправи депутатът от ПГ на ”Продължаваме Промяната” Настимир Ананиев в студиото на ”Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Пред обществената медия Ананиев заяви: ”София е купила 2 пъти по-скъп газ за автотранспорта, който на 18 май иска да излезе на протест. Тя е платила 20 млн. повече за този газ и 2,7 млн. комисионна. Затова призовавам всички шофьори от автотранспорта - вместо да протестират срещу правителството, да протестират пред общината, защото в Столична община пари има”. 

 

"Столична община не купува природен газ и няма договори за природен газ. Твърденията на г-н Ананиев, че е сключила неизгоден договор категорично не отговарят на действителността." - посочват от общината.


Ето и цялата позиция на Столична община:

 

"Внушенията на народния представител г-н Настимир Ананиев, направени в ефира на БНТ тази сутрин, имат за цел единствено да отвлекат вниманието от справедливите искания държавата да субсидира градския транспорт в София, които се намира в тежка криза заради повишените с между 200 и 300% цени на природен газ и електричество.

 

Столична община не купува природен газ и няма договори за природен газ. Твърденията на г-н Ананиев, че е сключила неизгоден договор категорично не отговарят на действителността.

 

Преди няколко дни в публичното пространство беше тиражирана информация, че „Столичен автотранспорт“ ЕАД е сключил ненужен и неизгоден договор с частен доставчик на газ, вместо с държавния доставчик „Булгаргаз“. Дружеството изпрати опровержение, в което подчертава, че по закон няма право да купува газ на регулирания пазар. Затова от години дружеството обявява търгове за закупуване на природен газ на Софийската стокова борса. Със свои писма директорът на „Столичен автотранспорт“ два пъти информира „Булгаргаз“ за обявената през март поръчка за газ, но държавното дружество не е проявило желание да участва в борсовата сделка като търговец.

 

На 18 февруари 2022 г. „Столичен автотранспорт“ е сключил договор за доставката на 180 хил. МВч за 26 802 000 лв. Не отговарят на истината разпространените твърдения, че договорът е на стойност 45 млн. лв., на които се позовава и народният представител Ананиев.

 

За да се гарантира максимален контрол и прозрачност кметът на София Йорданка Фандъкова поиска от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши проверка на процедурата за покупка на природен газ на „Столичен автотранспорт“ ЕАД".