Ананиев: София е купила 2 пъти по-скъп газ за автотранспорта. Шофьорите да протестират пред общината

Ананиев коментира, че трябва да има диалог по исканията на превозвачите, но в момента преговарящите от тяхна страна се опитват да водят монолог без да чуят другата гледна точка. По думите му в сектора има и проблеми, които трябва да се изчистят.

"Има транспортна схема, която се субсидира от държавата, за да може да се прилага превозваческата услуга. Оказва се обаче, че има дублаж на услуги - че субсидираните пускат частни курсове, за да вземат клиенти и после казват - ами нямаме хора по другата линия. Държавата знае, че трябва да субсидира част от този бизнес, но не и да разглезва бизнеса. Има фирми, които са се разглезили и са свикнали да работят само с пари от държавата и те не могат да излязат и да са конкурентоспособни. Разбира се, не говоря за всички - има и много коректни фирми. Но когато станеш изцяло зависим от държавата, и казваш: "Ако спрете да ми плащате субсидията, фалирам - е добре, де - какъв бизнес си развил? Този бизнес е само да работиш с пари на държавата." - заяви той.


Настимир Ананиев изтъкна, че след като държавата е обявила мярката срещу поскъпването на горивата, по бензиностанции са започнали да се появяват по-високи цени. Той призова да се провери дали има картел при горивата и на каква цена изнася продукцията си рафинерията в Бургас.

 

"Защото КЗК не работи - вие виждате ли КЗК да е направила нещо? Има бизнес, който е зависим - той е бил зависим от предишното управление. В транспорта - собственикът на един от най-големите превозвачи беше депутат от ГЕРБ. За "Лукойл" - вие знаете колко години при управлението на ГЕРБ, те не плащаха нищо в "Лукойл" - там нямаше данъчни складове. Съвсем в края на управлението на ГЕРБ, и то под външен натиск там започна да се следи какво влиза и излиза. Въпросът не е дали е частна фирма, а дали продава продукция на пазарна цена." - каза Ананиев.


Той изтъкна, че в момента държавата се намира във форсмажорни обстоятелства заради кризите, свързани с войната, и призова към етично поведение.

 

"За съжаление има и спекуланти в бизнеса, и политически мародери. И вместо да се държиш държавнически, ти търсиш само политически дивиденти. Дори Борисов заяви, че не му се управлява сега." - каза той.


Според Настимир Ананиев у нас има проруски сили, които се опитват да подкопават стабилността, но техни представители няма в управляващата коалиция.

Съвсем скоро управляващите ще представят ценовия пакет в помощ на хората, насочен срещу инфлацията.

 

"Много е важно тази помощ да стигне до най-уязвимите групи - пенсионерите и хората с малки деца. Идеята е да се помогне на максимален кръг хора и всички пари, които са надвзети в момента в бюджета, те да се раздадат на хората - и най-вече да стигнат до най-уязвимите групи. Съвсем скоро ще има конкретика - различни неща се появяват сега по медиите, но призовавам към съвсем малко още търпение и всеки ще види по какъв начин ще може да му бъде помогнато." - каза той.