Варшава замрази сметките на руското си посолство

След началото на руската инвазия в Украйна, полската прокуратура замрази сметките на руското посолство във Варшава, пише полският вестник Rzeczpospolita.

Според изданието става дума за 800 хиляди злоти (около 180 хиляди долара) и 912 хиляди долара. Тези средства според полските власти могат да бъдат използвани за „финансиране на терористични дейности или пране на пари“.

 

Руският посланик във Варшава Сергей Андреев обясни, че сметките са блокирани до 2 септември 2022 г. Според него руското посолство оспорва решението на прокурора, позовавайки се на „грубо нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения“.

 

В края на март Полша обяви експулсирането на 45 руски дипломати по обвинения в шпионаж. Изгонването им беше поискано от ръководителя на полската агенция за вътрешна сигурност. Те според ведомството или работят в специалните служби на Русия, или са свързани с тях. Русия в отговор заяви, че експулсира и 45 служители на полското посолство в Москва и генералните консулства в Иркутск, Калининград и Санкт Петербург.

 

През април полските съдебни изпълнители окупираха два имота, които преди това бяха използвани от руското посолство, но прехвърлени със съдебно решение на полската държавна хазна. В тази връзка руското посолство изпрати протестна нота до полското външно министерство.