Османи: Отношенията Скопие - София не бива да са в състояние на замразен конфликт

Османи обаче не даде категоричен отговор ще бъдат ли включени македонците с българско съзнание като народ в конституцията. Това е едно от настояванията от българска страна, а правата на нашите сънародници в западната ни съседка залегнаха в рамковата позиция на България, обсъдена на Консултативния съвет за национална сигурност. 

 

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да следят за говоря на омразата и от двете страни.

 

"Ние не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират", смята външният министър на РСМ. Не бяха споменати обаче въпросите за езика, присвояването на българската история и подмяната на историческата истина в учебници и медии в РСМ.

 

"Не беше толкова ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика", допълни Буяр Османи.

 

По-рано днес новото правителство на Димитър Ковачевски се закле и се срещна с президента Стево Пендаровски.

 

По думите на Османи промяна в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси ще залегне в дневния ред на срещата между българския премиер Кирил Петков и неговия македонски колега Димитър Ковачевски. 

 

Евентуална промяна в структурата и подхода в работата на комисията няма да е обвързана с конкретни срокове за резултати, посочи още Османи.

 

Очаква се разговорът да е за икономика, инфраструктура, транспортна и енергийна свързаност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за евентуални промени в Историческата комисия.