Оставката на Цацаров - първо през антикорупционната комисия в НС, а после - в пленарна зала

Оставката на Цацаров ще мине първо през антикорупционната комисия в Народното събрание. Това стана ясно от думите на шефа на правната комисия в парламента Милен Матеев - депутат от “Продължаваме промяната”. По думите му твърденията на шефа на КПКОНПИ в оставка, че върху ДАНС са голословни.

Управляващите готвят реформа в антикорупционната комисия като се предвижда КПКОНПИ да бъде разделена на две, а освен това органът да може да разследва. Матеев е категоричен - по този начин не се създава алтернативен на прокуратурата орган. 

 

Относно исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев, Матеев смята, че управляващите не се намират в патова ситуация. Коалицията очаква отговор от обвинител №1, но не е наивна и не очаква обвинител №1 да си тръгне от поста доброволно.

 

"Макар че в случая с Иван Гешев фигурата на главния прокурор е важна във връзка с исканото му отстраняване, тъй като той се изявява повече като политик, отколкото като юрист и прокурор, по-важни са функциите на главния прокурор и неговите правомощия, предвид и исканията на Европейската комисия", коментира още Милен Матеев пред Българската национална телевизия. 

 

Той подчерта, че предстои да бъде променен механизмът за контрол, разследване и предявяване на отговорност. Идеята, която най-вероятно ще бъде осъществена, е да се избира на случаен принцип съдия от наказателната колегия на ВКС, който да изпълнява ад хок функцията на разследващ главния прокурор.