НАТО прати свой кораб в Балтийско море

НАТО изпрати военен кораб във водите на Балтийско море. Новината съобщиха медии в Естония, Швеция и Финландия. Говорител на алианса съобщи, че целта е да се покаже присъствие и да се демонстрира солидарност към всички държави в НАТО.

Корабът HNLMS Rotterdam навлиза в Балтийско море в момент на високо напрежение между Русия и военния алианс заради ситуацията в Украйна. НАТО обаче посочва, че става дума за планирано действие. HNLMS Rotterdam е проектиран да извършва операции с хеликоптери.

 

Миналата седмица три руски кораба отплаваха във водите на Балтийско море през един от така наречените Датски протоци. Швеция, която не е член на НАТО реагира като засили военното си присъствие на остров Готланд. 

 

Изследователят от Шведския национален колеж по отбрана Магнус Кристиансон смята, че пристигането на кораба е свързано с настоящата ситуация със сигурността в Европа на фона на военното струпване на Русия в близост до границите на Украйна.

 

"НАТО се адаптира към агресивните и непредсказуеми действия на Русия и засилва сътрудничеството си с Швеция и Финландия в Балтийско море", цитира ERR думите на Кристиансон.