Симеон Дянков: ”Продължаваме промяната” трябва да говорят с ГЕРБ

След този формат на преговори, ще е необходимо „Продължаваме промяната” да разговаря и с ГЕРБ. Това каза в „Събуди се” бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Две са причините. ГЕРБ ще е значителен фактор в този парламент. Второ, по някои от основните политики, където Кирил Петков и Асен Василев искат да работят, те имат сходни позиции с ГЕРБ – влизането в Еврозоната е такава, енергетиката позициите им са близки. Има и огромна разлика в съдебната система, там трябва да се търси разговор, но като цяло, ще е трудно на това правителство и на новата формация по две причини – трябват им конституционни мнозинства по някои от темите им, без ГЕРБ това не може да стане. И на втори етап – януари/февруари, ще видим разговори между ПП и ГЕРБ”, каза Дянков.

 

„Според мен, голяма част от министрите в последните правителства – социални, инфраструктурни, финансови, почти всички министри в последното правителство на ГЕРБ вече е време да не са основни кадри в ГЕРБ. Трябват нови хора, изборите го показаха по много явен начин”, коментира бившият финансов министър.

Относно гласуването на държавния бюджет за догодина, Дянков заяви, че това е най-голямото закъснение в новата ни история.

 

„Аз не съм особено притеснен от това, защото при актуализацията на бюджета от Асен Василев се дадоха допълнителни пари . Според мен ние ще влезем в този актуализиран бюджет в следващата година, няма да имаме време за нов бюджет за 2022. Януари-началото на февруари ще харчим по 1/12 от новия бюджет. Това не е опасно.

Но сме закъснели, има време следващото правителство до януари до края да влезе с нов бюджет”, смята Дянков. Според него най-застрашени са пенсиите, защото не са планирани в сегашния бюджет.