Настимир Ананиев: Фалшива новина е, че нямам книжка. На лидерско ниво ще се уточни състава на кабинета

Имам против Агенцията за пътна безопасност. Когато се създаваше, обсъждахме, тя трябв да има координиращи функции между всички 11 ведомства. Защо сега 40 човека стоят в тази агенция да пишат доклади? Това каза по БНТ Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ .

Пътната безопасност трябва да е приоритет.  Бързо излязоха с хипотеза, че има комплекс от причини за трагедията на АМ „Струма“. Трябва да се направи одит на автобусите. Трябва да се правят инструкции като в самолетите. При сблъсъка в началото, най-вероятно предното стъкло е било счупено. Много малко хора са успели да се спасят. Не трябва да се реагира след трагедии, а преди тях.

 

Преди две години Цацаров възложи проверка на пешеходните пътеки. 70 процента се оказаха, че не отговорят на изискванията. Ами защо да не се провери какво става с тези пешеходни пътеки. У нас виждаме прехвърляне на отговорност. Пишат се едни писма. Нашите пътища трябва да се строят така, че да са безопасни. У нас, като се влезе на границата, е пълна тъмнина. За 15-тодини не се почувствахме европейци.

 

Трябва да се намелят подходящи хора за подходящите позиции. Не вярвам преди Никулден да има резултат за постовете. Не са обсъждани квоти, имена. В споразумението ще има график на законодателството. Ако е за закона за движение по пътищата аз ще дам мнението си. Винаги съм имал шофьорска книжка. Фалшива новина е, че нямам. Аз съм участник в движението. Най-много участват пешеходците в движението. Защо някой трябва да има книжка, за да се занимава с пътната безопасност.

 

Кирил Петков и Асен Василев показаха конкретни действия, затова хората ги предпочетоха. ГЕРБ са изнервени, защото за втори път губят избори. Време е България да влезе в ЕС. ГЕРБ виждат, че има обединение. Преговорите по „Транспорт“ бяха 7 часа. Българският избирател даде своя глас, сега топката е в нашето поле. Нека да видим как ще завършат преговорите. На лидерско ниво сега ще се уточни структурата и състава на МС. В момента никой не иска нови избори.