Скандалът с българските военни гробища - тест за Скопие по пътя към ЕС

Министерството на отбраната ще продължава с внимание да следи случващото се в Скопие. Военните гробища там са между 480 и 500. Толкова са съществували. От тези гробища 4-5 са приведени във вид, който съответства на стандартите. Това ще е тест за членството на РСМ в Европейския съюз.

По думите на Симеонов България е еталон в Европа що се отнася до грижата към подобни паметници.

 

От Министерството на отбраната посочват, че там категорично е имало военно гробище, което е било унищожено в миналото - към 1938 г. вероятно гробището вече не е съществувало. Но не са извършени никакви действия за запазването на могилите при започването на изграждането на магистралата между Скопие и Прилеп, обясни в ефира на Българската национална телевизия Радослав Симеонов.

 

"Българската общественост е с изострена чувствителност. Но когато даваме коментар, когато пускаме медийни бомби трябва да се съобразяваме с реалните факти. В никакъв случай отношението към паметниците на България в РСМ не е изрядно. Допуснато е в непосредствена близост до тях да минава магистрала. Не виждаме там да има обособени подстъпи, няма табели. Това трябва да бъде поискано от наша страна и да бъде направено от македонските власти", посочи още Симеонов.