БСП: Действията на правителството относно заседналия кораб са заплаха за екологична катастрофа

Неадекватно поведение от страна на държавата и “Морска администрация” стана причина заседналият край резервата “Яйлата” товарен кораб “Vera Su” да се превърне в реална заплаха за тежка екологична катастрофа в български териториални води.

Безсилието, което държавните институции демонстрират, показва еднозначно, че морското спасяване в България  е занемарено до крайност и фактически не функционира.

 

В ситуации като тази - заседнал кораб, бедстващ в български териториални води и застрашаващ екологията, няма място за коментари кой от кого какви средства претендира да получи, а моментално трябва да се задейства държавата с целия си властови ресурс - министерства и специализирани администрации.

 

Вместо това в продължение на седмица сме свидетели на хаотични решения и действия от страна на държавата, които създават допълнителни предпоставки екологичната заплаха да се превърне в катастрофа.

 

В резултат на това бе допуснато част от опасния товар на ”Vera Su” да попадне в български териториални води - факт, чиито последици тепърва ще се изясняват.

 

В следващото Народно събрание Българската социалистическа партия ще инициира незабавна ревизия на законодателството, касаещо морската политика и администрирането на сектора, за да бъде създаден работещ модел за координация и регулация на различните звена, в това число и морското спасяване. За нас няма съмнение, че това е звено, което може да е потребно веднъж на 50 години, но ако не функционира, животът на хиляди българи и екологията в страната са под фатална заплаха.