Стоян Мирчев: БСП винаги се е борила за интересите на българските граждани

Социалистът изрази съжаление, че този парламент ще завърши само с трите бюджета от миналата седмица и евентуално днес със Закона за Бюрото за защита на свидетели. „Загубеното време стана заради всички неразбирателства - едни между партиите, второ заради ръководството на този парламент, визирам Ива Митева. Месец и половина ние не създадохме съответните комисии в парламента, за да започнат да се разглеждат вкараните законопроекти. Тези комисии бяха създадени в последния момент и това беше едно голямо загубено време, в което просто изслушвахме министри, но нямахме възможност да правим законодателна инициатива“, коментира Мирчев.

 

По отношение на третия мандат депутатът от БСП обясни, че процесът е бил изцяло прозрачен и левицата се опитала да води разговори с т.нар. “партии на протеста“.

 

„БСП ще участваме в днешното пленарно заседание. В това Народно събрание, макар че не успяхме да създадем мнозинство, което да излъчи правителство, има сериозно мнозинство по отношение на необходимостта от реформа в съдебната система. Тази реформа трябва да се случи и почти всички проблеми в общественото ни, икономическото ни и всякакво друго развитие идват от това, че ние нямаме ефективна съдебна система. Това трябва да се случи и БСП ще го подкрепи.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в ефира на БНР.

 

Тя бе категорична, че в това Народно събрание БСП е проявила максимална отговорност, внасяйки всички законопроекти, които съответстват на предизборната платформа на левицата: „БСП прояви цялата си отговорност, толерантност и диалогичност. Направихме всичко възможно да може да има нормален диалог и да се случи правителство, което да стабилизира парламента и да можем да свършим всички тези нещо, а не да се случват в “12 без 5“, посочи социалистът.

 

По отношение на подкрепата за президента Радев Ирена Анастасова заяви: „БСП има решение на Националния съвет, че ще подкрепи президентската двойка Радев-Йотова. При нас до 2-3 дни стартират събрания на низовите ни организации за номиниране на народни представители и президент“, коментира тя като според нея организациите на левицата ще препотвърдят решението за подкрепа на президента Радев.