Крум Дончев: БСП се бори от 2016 г. за преизчисление на пенсиите

Всички политически партии трябва да разберат, че дневният ред на обществото и нуждите на хората са различни от това да се реализира и наблюдава просто един парламентарен театър. В последните два парламента се наблюдаваше ситуацията с оправдания: „Ние много искахме да го направим, но те не ни дадоха”. По време на двете кампании за народни представители се дадоха много обещания, показаха се много платформи и програми, които се събират едни от основните си приоритети, а именно в икономическата и социалната сфера.

Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Крум Дончев в ефира на Бг он еър.

 

По думите му трябва да приключи участието на народни представители в студиа и пред медии, както и създаването на PR комисии. „Това, към което трябва да се пристъпи, е реализация на реални политики и идеи, защото гражданите в тази държава, сме свидетели на случващото се. Инфлационните процеси, които ни обсипват и ще продължат, те са много големи и е нужна политическа реакция за тяхното противодействие“, обясни той.

 

„Няма нормална държава, която се стреми към намаляване на бюджетния дефицит по време на криза“, категоричен бе социалистът като допълни: „Трябва да се използва всяка възможност за увеличаването на покупателната способност на гражданите, чрез социални и икономически мерки както за работодателите, така и за работниците. Ние не успяхме да реализираме проектозакона на БСП за преизчисляване на пенсиите, но предизвикахме нещо много по-голямо - и тук БСП е големият печеливш. От 2016 година ние сложихме като дневен ред на масата за политически дискусии преизчисляване на пенсиите и повишаване на доходите на пенсионерите. Сега успяхме да повишим доходите на тези хора, макар и недостатъчно“, каза Крум Дончев като увери, че БСП ще продължи активно да работи в тази посока.

 

Социалистът обясни, че левицата не се притеснява от нов политически проект на служебните министри. „Идеологията, ценностите и идеалите са онова, което обединява. Президентът Радев, обяви, че подкрепя ценности като солидарност, равенство и справедливост, което е в основата на социалистическата идеология.“

 

По думите на депутата от левицата съществуват две хипотези: „Едната е, ако Радев не е уведомен за този проект от неговите министри - това означава, че това е нож в гърба му, а втората е, ако подкрепи този проект, е нож в гърба на социалистите. Не трябва да забравяме, че социалистите го направихме президент на България. Националният съвет на БСП изрази своята подкрепа към президентската двойка Радев-Йотова, но според нашия вътрешнопартиен закон това трябва да се случи и през партийните конференции“, поясни той.

 

„БСП вярва, че президентът Радев няма да подкрепи друг политически проект и ще остане лоялен на принципа за отборност и екипност. БСП винаги е била безкрайно открита, принципна и последователна в предложенията, идеите и най-важно в действията си“, каза още той.

 

„Връчването на третия мандат и подходът в опит да се създаде правителство е абсолютното доказателство. В започващата криза на доходи, няма значение дали си ляв или десен – има значение каква е необходимостта на обществото, а тя може да бъде разрешавана само и единствено с работещо редовно правителств“, завърши Крум Дончев.